Yhdistyksen säännöt

KOIRAKERHO SOPU RY:N SÄÄNNÖT

Voimassa 10.1.2018 alkaen

1 NIMI JA KOTIPAIKKA

Yhdistyksen nimi on Koirakerho Sopu ry, josta näissä säännöissä käytetään nimitystä yhdistys. Sen toimialue on pääkaupunkiseutu ja kotipaikka Helsingin kaupunki. Pöytäkirjakieli on suomi.

2 TARKOITUS JA TOIMINTA

2.1 Yhdistyksen tarkoituksena on toimialueellaan asuvien koiranomistajien keskuudessa herättää ja ylläpitää harrastusta koiratoimintaan.

2.2 Päämääriään yhdistys pyrkii saavuttamaan koulutus-, kilpailu-, koe-, näyttely- ja kurssitoiminnan sekä neuvottelutyön avulla. Näitä toimintoja varten yhdistys hankkii asianmukaiset luvat.

2.3 Tarkoituksensa tukemiseksi yhdistyksellä on oikeus ottaa vastaan omaisuutta lahjan ja testamentin nojalla sekä omistaa arvopapereita ja tarpeellisia kiinteistöjä sekä järjestää myyjäisiä ja arpajaisia.

2.4 Ala-osastoina voidaan yhdistykselle muodostaa epäitsenäisiä rotu-, alue- tai harrastuspiirejä, joilla ei ole omaa taloutta ja jotka noudattavat yhdistyksen sääntöjä. Alaosastoilla ei ole erillistä jäsenmaksua.

3 JÄSENISTÖ

3.1 Yhdistyksen jäseneksi voidaan hyväksyä jokainen hyvämaineinen henkilö, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy. Yhdistyksen kaikki 18 vuotta täyttäneet varsinaiset jäsenet ovat äänivaltaisia. Tätä nuoremmilla on puhevalta.

3.2 Yhdistyksen jäsenistön muodostavat:

- varsinaisetjäsenet

- perhejäsenet

- ainaisjäsenet

- kunniajäsenet

3.3 Perhejäseneksi pääsee henkilö(t) jonka ruokakuntaan kuuluu yhdistyksen varsinainen- tai ainaisjäsen.

3.4 Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksessa tehdyn päätöksen perusteella kutsua sellaisia yhdistyksen toimintaa ansiokkaasti edistäneitä henkilöitä, joille yhdistys tahtoo osoittaa erityistä kunnioitusta tai kiitollisuutta. Kunniajäsenellä ei ole äänioikeutta, eikä häntä voida hyväksyä yhdistyksen hallitukseen. Kunniajäsen on vapaa jäsenmaksuista.

3.5 Kunniajäsen joka on maksanut jäsenmaksun voidaan kuitenkin ottaa hallituksen jäseneksi ja hänellä on yhdistyksen kokouksissa äänioikeus.

3.6 Ainaisjäseneksi pääsee maksamalla kaksikymmenkertaisen varsinaisen jäsenmaksun.

3.7 Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät

4 JÄSENMAKSUT

Yhdistyksen jäsenet suorittavat yhdistykselle jäsenmaksun jonka suuruuden määrää yhdistyksen vuosikokous. Jäsenmaksut peritään ensisijaisesti sähköpostitse. Jäsenmaksu on maksettava eräpäivään mennessä. Erillistä liittymismaksua ei peritä.

5 YHDISTYKSESTÄ EROAMINEN JA EROTTAMINEN

5.1 Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti puheenjohtajalle tai hallitukselle, taikka yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

5.2 Jäsen voidaan hallituksen päätöksellä katsoa eronneeksi, ellei hän muistutuksesta huolimatta ole suorittanut erääntynyttä jäsenmaksuaan 30 vuorokauden kuluessa eräpäivästä.

5.3 Jäsen, joka rikkoo yhdistyksen sääntöjä tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella vaikeuttanut yhdistyksen toimintaa voidaan erottaa. Jäsenen erottaminen voidaan hallituksen perustellun esityksen nojalla ottaa keskusteltavaksi ja päätettäväksi yhdistyksen kokouksessa. Erotettavalle on varattava mahdollisuus tulla kuulluksi asiassa ennen erottamisesitystä. Erottamispäätökseen tarvitaan 2/3 annetuista äänistä. Erottamisäänestys tapahtuu suljetuin lipuin. 5.4 Jäsenen, joka on eronnut tai tullut erotetuksi, velvollisuudet yhdistystä kohtaan raukeavat eikä hänellä ole mitään oikeutta yhdistyksen omaisuuteen.

6 HALLITUS

6.1 Yhdistyksen hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika ja hallituksen muodostavat:

- vuodeksi valittu puheenjohtaja

- kahdeksi vuodeksi valitut neljä (4) jäsentä

- vuodeksi valittu varajäsen

6.2 Vuosittain erovuorossa ovat puheenjohtaja, kaksi hallituksen jäsentä ja varajäsen. Erovuoroiset hallituksen jäsenet määrätään kahtena ensimmäisenä vuonna arvan perusteella ja sen jälkeen erovuorossa on kukin vuorollaan. Erovuoroiset voidaan valita uudelleen.

6.3 Hallitus valitsee vuosittain varapuheenjohtajan, sihteerin, ja varainhoitajan. Sihteeriksi ja varainhoitajaksi voidaan valita yhdistyksen hallitukseen kuulumaton yhdistyksen jäsen.

6.4 Jos hallituksen jäsen eroaa, erotetaan tai kuolee kesken toimikauden, tulee varajäsen hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

6.5 Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä joko sihteerin tai varainhoitajan kanssa.

6.6 Hallitus on päätösvaltainen jos puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja kaksi (2) hallituksen jäsentä on saapuvilla. Äänestyksissä äänten mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee. Äänestyksissä varajäsen on äänioikeutettu, jos varsinainen jäsen ei ole saapuvilla.

6.7 Hallituksella on lisäksi oikeus nimetä ja erottaa muut mahdolliset toimihenkilöt.

7 TILIKAUSI

Yhdistyksen tilivuosi on kalenterivuosi. Tilit on jätettävä 45 vuorokautta ennen vuosikokousta toiminnantarkastajalle, jonka on palautettava ne hallitukselle lausuntoineen 14 vuorokauden kuluessa materiaalin saatuaan.

8 YHDISTYKSEN KOKOUKSET

8.1 Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä maalis-toukokuussa.

8.2 Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään kymmenen vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.

8.3 Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään 1/10 osa yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselle erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.

9 VUOSIKOKOUS

9.1 Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi äänten laskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, toimintakertomus ja toiminnantarkastajan/tilintarkastajan lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus

8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle

9. valitaan hallituksen varajäsen

10. valitaan yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja

11. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

9.2 Toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja voi olla yhdistykseen kuulumaton henkilö tai yritys.

9.3 Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle 21 vuorokautta ennen kokousta.

9.4 Kaikki asiat, joista ei erikseen ole säädetty, ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.

Kokouksissa jokaisella yhdistyksen yli 18-vuotiaalla varsinaisella jäsenellä on yksi ääni, valtakirjalla äänestäminen ei ole sallittua. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee, puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa ja lippuäänestyksissä arpa. Jos joku läsnä olevista vaatii, tulee vaalin tapahtua suljetuin lipuin.

10 TIEDOTTAMINEN

Yhdistyksen tiedottaminen jäsenistölle tapahtuu sähköisiä tiedotusvälineitä käyttäen tai postitetuilla kirjeillä.

11 SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN

Näitä sääntöjä voidaan muuttaa vain yhdistyksen kokouksen päätöksellä. Jotta muutosehdotus tällöin tulisi hyväksytyksi, vaaditaan 3/4 äänten enemmistö annetuista äänistä. Päätös yhdistyksen purkamisesta/lakkauttamisesta on tehtävä kahdessa vähintäin kuukauden väliajoin pidettävässä kokouksessa, joista toisen tulee olla varsinainen kokous ja vaaditaan tähän 3/4 äänten enemmistö annetuista äänistä kummassakin kokouksessa. Jos yhdistys purkautuu tai lakkautetaan siirtyy sen omaisuus viimeisen kokouksen mukaan seura- ja/tai palveluskoiratoimintaa harrastavalle, oikeuskelpoiselle yhteisölle.

12 MUUTA

Muutoin noudatetaan mitä yhdistyslaissa säädetään.